perjantai 25. lokakuuta 2013

Vettä ja vettä sakeampaa

(Taas on tullut aika avata blogipalsta täältä Villa Ranunculuksesta Marosta. Muuton aiheuttama alkushokki on voitettu ja vähitellen elimistökin alkaa tottua taas kuumiin iltapäiviin ja hyvään ruokaan ja viiniin. Puutarha on saatu taas oikeaan asentoon, uusi aitamuuri on maalattu ja uudistusten suunnittelu hyvässä vauhdissa.)

Sain äskettäin käsiini Espanjaa koskevan matkakirjan 12 vuoden takaa. Se oli lähes vanhan puhelinlulettelon kokoinen ja tärkeistä paikoista ja kaupungeista oli niin kartat kuin tarkat selostuksetkin nähtävyyksistä. Uteliaisuuttani tulin katsoneeksi, olisiko tuohon kunnioitusta herättävään teokseen päässyt myös oma vaatimaton muutaman sadan asukkaan Maro. Se ei kyllä enää ole itsenäinen kaupunki tai kylä vaan osa naapurikaupunki Nerjaa, mutta onhan sillä kunniakkaat perinteet Larioksen dynastian syntykotina 1500-luvulta ja, kuten aikaisemmin olen kertonut, oma murteensakin. Irvileuat kun ovat huomanneet, ettei täällä yleensä osata sanoa r-äännettä vaan Maro on ”Malo”.
Kyllä, kirjassa oli lyhyt maininta Marosta. Tietenkin tippukiviluolat mainittiin, mutta toisena asiana oli maininta siitä, että Maron edessä on Välimeren kirkkaimmat ja puhtaimmat vedet. Ja kyllä voimme itsekin vahvistaa, että vesi on tavattoman kirkasta, kalaparvet näkyvät selvästi ja kanootilla rannasta lähtiessä luulee olevansa vielä matalassa vedessä vaikka sitä saattaa olla alla 50 metriä. Mikähän sitten selittäisi näin kirkkaat vedet? Suomalaisesta tuntuu oudolta, että vaikka vesi on lähes koko vuoden varsin lämmintä, ei siihen synny sameutta. Se ei myöskään voi olla kovin köyhää ravinteista. Alueella on paljon hedelmä- ja vihannesviljelmiä, joita jatkuvasti huuhtoo mereen vuorilta virtaava vesi. Lisäksi Nerjalla on ollut kyseenalainen kunnia olla viimeinen espanjalainen rannikkokaupunki, jonka viemärivedet johdetaan puhdistamattomina mereen kalojen ja muiden pienelävien kierrätettäväksi.
Saa sitten nähdä tuleeko tilanteeseen muutos, kun kunnollinen jäteveden puhdistamo lopultakin saadaan Nerjaan. Sille on varattu tontti Nerjan ja Maron välisellä alueella ja vain muutamaa päivää aikaisemmin Nerjan pormestari vahvisti, että tarvittavat 24 miljoonaa euroa ovat koossa ja laitoksen pitäisi toimia kahden ja puolen vuoden kuluttua. Ainakin kaupungin maine puhdistuu!

Pihallamme on kaksi appelsiinipuuta, joista toinen ei näytä tuottavan juurikaan hedelmiä tänä vuonna. Jo viime vuonna se osoitti väsymisen merkkejä, mutta puutarhurimme Jose vakuutti, että appelsiinipuiden täytyy aika ajoin pitää välivuosia. Onneksi toinen puu on aivan täynnä nopeasti kellastuvia hedelmiä. Saa nähdä ovatko yhtä hyviä kuin viime vuonna, vielä emme ole uskaltaneet maistaa, mutta ehkä ensi viikolla?
Tänä päivänä appelsiini on arkipäiväinen asia. Mutta näin ei aina ole ollut. Jo 1600-luvulla appelsiinin kukista valmistettiin tislaamalla kallista öljyä, Nerolia. Siihen oli väkevöitynyt appelsiinin kukkien aromit ja muut kallisarvoisimmat aineosat, joiden tiedetään poistavan masennuksen, rauhoittavan levotonta mieltä, lisäävän seksuaalista halukkuutta, estävän keripukkia ja parantavan ihoa. Ei ihme, että oikeassa morsiusseppeleessä pitää olla appelsiinin kukkia!